اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه
ما بسیاری از کارهای خانه خود مثل آشپزی، نظافت، خوردن و نوشیدن را در آشپزخانه انجام میدهیم. به همین خاطر است که آشپزخانه، قلب هر خانه و مهمترین بخش آن محسوب میشود و اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه برای رسیدن به نتیجهای زیبا و کاربردی، بسیار مهم است. در این مقاله انواع اصلی چیدمان برای دکوراسیون آشپزخانه و نحوه اجرای آنها را شرح میدهیم تا مناسبترین گزینه برای آشپزخانه دلخواه خود را پیدا کنید.
با طراحی و اجرای کابینت تمام چوب دکوراسیون داخلی آشپزخانه شما زیباتر می شود.
فاکتورهای مهم در اجرای دکوراسیون آشپزخانه کدامند؟
در اجرای دکوراسیون آشپزخانه، علاوه بر این که سبک طراحی آشپزخانه، انتخاب رنگ دیوارها، کابینتها یا وسایلی که هر روز به آن نیاز دارید، مهم هستند، نوع ساماندهی و چیدمان اجزای اصلی آن نیز از اجزای کلیدی این فرآیند محسوب میشوند؛ چراکه چیدمان درست آشپزخانه شما مهمترین عامل در تضمین داشتن یک فضای کاربردی و عملکردی است. بنابراین چه آشپزخانه شما کوچک و تنگ باشد و چه بزرگ و وسیع، یک چیدمان هوشمندانه به شما کمک میکند تا بهترین استفاده را از فضا ببرید.
یک طراحی آشپزخانه خوب چه ویژگیهایی دارد؟
هدف از اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه، به حداکثر رساندن فضای پیشخوان کابینتها، بالا بردن تعداد کابینتهای مفید و لذت بردن از استفاده از آن است. برای رسیدن به این موارد، آشپزخانه شما باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
• فضای کافی برای پیشخوان کابینت در مکانهای مناسب
• فضای کافی برای جاسازی وسایل در کابیتهای مناسب
• یک فضای کارآمد برای آشپزی و کار در آشپزخانه
• تناسب وسایل با اندازه آشپزخانه؛ مثلاً اگر آشپزخانه کوچکی دارید، فضای پیشخوان و قفسههای کابینت را فدای قرار دادن یک اجاق گاز بزرگ یا ماشین ظرفشویی نکنید.
• دسترسی به نور طبیعی و مناسب
• منتاسب بودن سطح حریم خصوصی منطقه کاری آشپزخانه با سلیقه شما؛ مثلاً برخی از افراد آشپزخانهای دوست دارند که میز کار آن در وسط قرار گرفته باشد، اما برخی دیگر ترجیح میدهند محل کار آشپزخانه دور از دید قسمت غذاخوری یا حال و پذیرایی خانه باشد تا بتوانند آرامش بیشتری هنگام کار در آشپزخانه داشته باشند.
• فضای آشپزخانه نزدیک درب ورودی خانه باشد تا بتوان خریدهای خوراکی را به سرعا و راحتی وارد آشپزخانه کرد.
چیدمان آشپزخانه چیست؟
طراحی چیدمان آشپزخانه مهمترین مرحله در اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه است. چیدمان یا Layout آشپزخانه به معنی شکل اصلی آشپزخانه است و نه تنها شامل مکان یا نحوه قرار دادن اجزای آشپزخانه مثل کابینت، گاز، یخچال و... میشود، بلکه آرگونومی نیز نقش مهمی در چیدمان دارد. همچنین باید در مورد ویژگیهای ضروری که باید در طراحی داخلی آشپزخانه گنجانده شوند، بر اساس اینکه چه کسی از آن استفاده میکند، تصمیمگیری شود. برای مثال وجود ارتفاع مناسب برای قرارگیری اجزا، اطمینان از وجود فضای کافی برای جابجایی راحت و سهولت استفاده از هر یک از وسایل آشپزخانه، همگی در لذت بردن شما از دکوراسیون آشپزخانه تاثیرگذار هستند.
انواع چیدمان آشپزخانه
طراحی آشپزخانه موضوعی بسیار ذهنی است. چیدمانی که ممکن است برای یک نفر ایده آل باشد، میتواند برای فردی دیگر نامطلوب باشد. بنابراین اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه و نوع چیدمان و طراحی آن عمدتاً به سلیقه، سبک کار و سبک زندگی فرد بستگی دارد و هر فرد باید چیدمان دلخواه آشپزخانه خود را بر اساس نیازها و سلیقه روزمره خود انتخاب کند. به طور کلی اصلیترین چیدمانهایی که برای آشپزخانه به کار میروند عبارتند از:
• چیدمان L شکل
• چیدمان U شکل
• چیدمان G شکل
• چیدمان موازی
• چیدمان مستقیم
• آشپزخانه جزیرهای
از بین این چیدمانها، چهار نوع زیر بیشترین استفاده را دارند و به شرح زیرند:
1. چیدمان L شکل
در چیدمان آشپزخانه L شکل، دو ردیف از دیوارهای کابینتها، عمود بر یکدیگر قرار میگیرند که شکل حرف L را در فضای آشپزخانه ایجاد میکنند. این چیدمان یکی از کاربردیترین طراحیها، طراحی دکوراسیون داخلی آشپزخانه مدرن است که یک فضای کاری صاف و کارآمد را ایجاد میکند. این چیدمان به وسایل و کابینت اجازه میدهد که به صورت مستقیم در امتداد دیوارها قرار بگیرند و یک فضای خالی بزرگ در مرکز آشپزخانه ایجاد میشود تا شما بتوانید به راحتی در حین کار یا پخت و پز در آشپزخانه حرکت کنید. چیدمان آشپزخانه L شکل مناسب آشپزخانههایی است که فضای آن مربعی شکل باشد. بنابراین اگر آشپزخانه شما کوچک یا مستطیلی شکل باشد، این چیدمان در صورتی میتواند کارآمد باشد که فضای آشپزخانه شما خیلی باریک نباشد.
2. چیدمان U شکل
چیدمان U شکل گزینهای محبوب و رایج برای هر نوع آشپزخانهای اعم از بزرگ و کوچک است، اما آشپزخانههای بزرگی که عرض کافی دارند، بهترین کاندیدا برای این نوع چیدمان هستند. در طراحی این چیدمان، کابینتهای آشپزخانه در امتداد سه طرف دیوار آشپزخانه قرار میگیرند و شکل حرف U را ایجاد میکنند؛ اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه با این چیدمان به گونهای انجام میشود که همه لوازم ضروری آشپزخانه به راحتی در کنار هم قابل استفاده و در دسترس خواهند بود. همچنین فضای زیادی برای کار روی کابینتهای پیشخوان خواهید داشت. در چیدمان U شکل میتوان یک کابینت پایه به صورت جزیره هم در قسمت جلویی آشپزخانه قرار داد تا به عنوان میز کار اضافه از آن استفاده کرد.
3. چیدمان مستقیم
چیدمان مستقیم آشپزخانه برای کوچکترین آشپزخانه های موجود گزینه مناسبی است. این چیدمان فقط یک دیوار را اشغال میکند و مقداری فضا برای قدم زدن در اطراف آشپزخانه باقی میگذارد. در صورت وجود فضای خالی در روبهروی این فضا، میتوان یک بخش دیگر کابینت پایه به صورت اوپن هم قرار داد.
4. چیدمان موازی
چیدمان موازی یک چیدمان کلاسیک و ساده با فضای باریک همراه دو دیوار در دو طرف در آشپزخانه است که یک راهرو بین کابینتهایی که در دو طرف چیده میشوند نیز قرار دارد. آشپزخانه با چیدمان کابینت موازی، مناسب خانههای کوچک یا افراد مجردی است که در خانههای جمع و جور زندگی میکنند. این چیدمان با کابینتهای پایه و دیواری در دو طرف آشپزخانه طراحی شده است.
سایر عناصر مفید در اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه
جدای از انتخاب چیدمان مناسب و ماژولهای ضروری آشپزخانه، چند عنصر دیگر نیز وجود دارد که میتوانید به فضای داخلی آشپزخانه خود اضافه کنید. دو مورد از این عناصر عبارتند از:
• کانتر جزیره: جزیره به عنوان یک عنصر همه کاره در آشپزخانه عمل میکند که میتوانید آن را به همراه چیزهایی مثل یک گاز رومیزی با هود، سینک ظرفشویی، یا پیشخوانی ساده برای صرف غذا طراحی کرد. کانترهای جزیرهای برای آشپزخانههای بزرگ با چیدمان پلان باز مناسب هستند.
• مطبخ: همانطور که از نامش پیداست، مطبخ به خودی خود یک آشپزخانه کوچک است که میتوانید وسایل اضافی آشپزی خود را در آنجا قرار دهید، ظرفهای خود را در آن بشویید و یا در آن آشپزی کنید. در واقع مطبخ یک فضای مجزا داخل آشپزخانه اصلی شماست که دور از چشم افراد خانه قرار دارد و برای خانههایی با متراژهای بالا طراحی میشود.
5 نکته که قبل از اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه باید بدانید
قبل از اینکه شروع به طراحی آشپزخانه خود کنید یا به دنبال طراح داخلی برای این پروژه بزرگ باشید، چند سوال وجود دارد که باید از خود بپرسید. این سوالات به شرح زیرند:
1. چقدر از آشپزخانه خود استفاده میکنید؟
طراحی و اجرای کابینت آشپزخانه شما و واحدهای آن به شدت تحت تاثیر مدت زمانی است که میخواهید در آن وقت بگذرانید. اگر کسی هستید که به ندرت از آشپزخانه خود استفاده میکنید، به فضای کاری و پیشخوان کابینت زیادی نیاز نخواهید داشت. اما اگر هر روز آشپزی میکنید، قطعاً میخواهید امکان بیشترین استفاده از آشپزخانه را داشته باشید. بنابراین بسته به میزان استفاده شما از آشپزخانه، میتوان می توان ویژگیها و امکانات مختلفی را به آشپزخانه اضافه یا از آن کم کرد.
2. خانواده شما چقدر بزرگ است؟
امکانات آشپزخانه شما با اندازه خانواده شما نسبت مستقیم دارد. آشپزخانه شما چه کوچک باشد و چه بزرگ، میتوانید با طراحی آن مطابق با نیازهای خانواده خود، بهترین استفاده را از آن ببرید. یک آشپزخانه خوب با ویژگیها، امکانات و ابزارهای جانبی مناسب، آشپزی را صرف نظر از تعداد افرادی که به آنها سرو میکنید، به امری آسان و دلپذیر تبدیل میکند.
3. چه متریالهایی را برای آشپزخانه خود انتخاب میکنید؟
دانستن اینکه میخواهید از چه متریال یا مواد و پوششهایی برای آشپزخانه استفاده کنید، به شما کمک می کند که هم بودجه خود را کنترل کنید و هم خیالتان از بابت طول عمر یکی از پرکاربردترین فضاهای خانه خود نیز راحت باشد. آشپزخانه محیطی است که باید مقاومت زیادی در برابر گرما، رطوبت و فشار داشته باشد. از این رو، انتخاب مناسب جنس مواد به کار رفته در وسایل آشپزخانه (مثل کابینت و کانترتاپ )، بخش مهمی از اجرای دکوراسیون داخلی آشپزخانه است.
4. چه سبک آشپزخانهای را ترجیح میدهید؟
آشپزخانه شما باید مطابق با سلیقه و سبک دلخواه شما باشد. بنابراین اولین کاری که باید انجام دهید این است که حس سبک دلخواهتان را شناسایی کنید. برای مثال آیا از پیچیدگی یک آشپزخانه ساده مینیمالیستی لذت میبرید یا کسی هستید که از پررنگ شدن آشپزخانه با رنگهای جیغ و سبک تند آشپزخانههای صنعتی خوشش میآید؟ حتی شاید بخواهید با یک آشپزخانه با طراحی کلاسیک، جذابیت دنیای قدیم را بازگردانید.
5. بودجه شما چقدر است؟
اگر عاقلانه برنامه ریزی نکنید، آشپزخانه شما میتواند تبدیل به پرهزینهترین بخش دکوراسیون داخلی خانه شما شود. توجه کنید که چندین واحد، لوازم جانبی، سختافزار و... وجود دارند که در طراحی آشپزخانه به خوبی به آنها فکر میشود. بنابراین، اگر قصد دارید آشپزخانهای متناسب با بودجه و مطابق با نیازهای خود طراحی کنید، باید ابتدا درک منصفانهای از تمام هزینهها داشته باشید.